Kannanotto: Leikkaus opiskelijoiden toimeentuloon on arvovalinta
Tiistaina 16.4. hallitus järjesti tiedotustilaisuuden kehysriihen tuloksista, joita opiskelijakunta JAMKOn hallituksen puheenjohtaja Annu Suvilehto seurasi pettyneenä. Opiskelijat joutuvat kärsimään heikennyksistä jo toistamiseen tällä hallituskaudella. Ensin jäädytettiin indeksikorotukset, yleistä asumistukea pienennettiin ja nyt näiden päätösten myötä siirrymme takaisin vielä heikomman opintotuen asumislisän piiriin vuonna 2025.
Leikkaukset kiristävät opiskelijan talouden entistä tiukemmalle, lisäävät opiskelijoiden stressiä, alentavat opiskelukykyä, hidastavat valmistumista ja valmistavat opiskelijan työelämään valmiiksi velkaisena ja burnoutin partaalla. Tulevan malli ei ole vielä selkeä, mutta asumislisän uudeksi tasoksi arvioidaan noin 260€/kk. Tukea saa vain kuukausilta, jolloin saa opintotukea. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että opiskelijan olisi opiskeltava täysipäiväisesti ympäri vuoden tai rahoitettava asuminen työskentelemällä opintojen ohessa. Kenen muun oletetaan tekevän töitä ympäri vuoden ilman lomia, sillä odotuksella, että valmistutaan hyvin arvosanoin aikataulussa ja hyväkuntoisina tuottavina kansalaisina? Huoli toimeentulosta on yksi suurimmista opiskelijoiden mielenterveyttä rapauttavista haasteista, ja tuntuu, että toistuvilla heikennyksillä halutaan tahallaan kampittaa tukiviidakossa rämpiviä.
Opiskelijoiden näkökulmasta sopeuttamistoimissa harpotaan askeleita taaksepäin ja nakerretaan tulevaisuudelta pohjaa. Hallitusohjelmassa halutaan nostaa korkeakoulutettujen nuorten aikuisten määrä lähemmäksi 50 prosenttia, mutta ihmettelemme millä logiikalla nämä leikkaukset lisäävät opiskelun houkuttelevuutta tai kannustavat siihen? Indeksien jäädytys ja arvonlisäveron nosto rapauttavat opiskelijoiden yhteiskunnallista asemaa entisestään ja työntää suomalaisen yhteiskunnan lippulaivan, “maksuttoman koulutuksen” yhä kauemmas menneisyyteen ja opiskelijoiden ulottumattomiin. Opiskelijoiden tuet eivät nouse samalla tasolla veronkorotusten kanssa ja siksi opiskelijoiden ostovoima heikkenee edelleen. Opiskelijoiden on myös mahdotonta saada toimeentulotukea ennen opintolainan nostamista. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskeluaika tulee olemaan entistä enemmän lainapainotteista, toisin sanoen maksullista.
Hallituksen leikkaukset ovat selkeitä arvovalintoja, joita opiskelijakunta ei sulata! Suomen hallitus on tehnyt näyttäviä taloudellisia lisäyksiä TKI – toimintaan, satsauksia rakenteisiin ja investointeihin. Eikö jo olisi aika investoida ihmisiin, tulevaisuuden tekijöihin ja kykyihin, jotka rakentavat tätä yhteiskuntaa tulevina vuosina? Millainen yhteiskuntamme on, kun tulevaisuuden tekijöistä puristetaan mehut jo opiskeluaikana ja heidät saatellaan työelämään valmiiksi työkyvyttöminä ihmisraunioina. Toivomme, että jokainen opiskelija vaikuttaa tähän vallitsevaan tilanteeseen nostamalla julkisesti esiin tilanteen epäkohtia ja äänestämällä jokaisessa vaalissa, jossa valitaan päättäjät päättämään opiskelijoiden asioista.
Lisätietoja:
Hallituksen puheenjohtaja
Annu Suvilehto
pj@jamko.fi