Blogi: Sitä saa mitä tilaa  – opiskelijakortti vai opiskelijakunnan jäsenyys?

JAMKO on noin 3500 jäsenen edunvalvonta- ja tapahtumaorganisaatio, joka toimii vapaaehtoisten opiskelijoiden voimin. JAMKOn jäsenyys maksaa lukuvuodessa 35 euroa. Jäsenyyden merkiksi opiskelijakunta myöntää opiskelijalle opiskelijakortin, jolla saa myös kaikki valtakunnalliset matkustus- ja lounasedut. Mobiiliopiskelijakortti on ilmainen, muovinen kortti tällä hetkellä kuusi euroa. Näkyvimmillään jäsenet saavat siis vastineeksi erilaisia opiskelija- ja jäsenetuja, alennuksia ja rajattuja palveluita, kuten halvempia tapahtumalippuja tai jäsenyyteen kytkettyjä lahjoja. Nämä ovat tärkeitä opiskelijaelämän bonuksia ja selkeä etu opiskelijoiden muutoinkin tiukassa taloustilanteessa. Ne ovat kuitenkin vain pintaraapaisu, mitä opiskelijakunta jäsentensä eteen tekee. 

Vaikka toiminnasta ei näyttäisi olevan heti välitöntä hyötyä, JAMKO vaikuttaa moniin opiskelijan arkeen liittyviin asioihin. Opiskelijakunnan ensisijainen, lakisääteinen tehtävä on pitää korkeakoulun opiskelijoista huolta, luoda yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta, parantaa koulutuksen laatua Jamkissa ja edistää korkeakouluopiskelijoiden yhteiskunnallista asemaa, ja sitä, että opiskelu olisi myös tulevaisuudessa mahdollista kaikille.

Mitä tämä kaikki sitten pitää sisällään?

Edunvalvonta

Opiskelijakunta toimii opiskelijoiden edunvalvojana korkeakoulussa ja Jyväskylässä. Edunvalvonta tarkoittaa, että suojelemme ja ajamme opiskelijoille tärkeitä asioita ja pyrimme estämään opiskelijoiden näkökulmasta haitallisia toimia ja epäoikeudenmukaisuutta.  Myös valtakunnallisessa opiskelijaliikkeessä on hyvä otanta JAMKO-taustaisia vaikuttajia. JAMKOn valitsemat opiskelijaedustajat vaikuttavat korkeakoulun politiikkaan, sen toimintaan ja opiskelun laatuun työryhmissä osallistumalla keskusteluun ja antamalla palautetta. Opiskelijakunta pitää huolta tutkintosäännön toteutumisesta ja auttaa opiskelijoita näihin liittyvien epäkohtien selvittämisessä. Tiesithän, että sinulla on oikeus saada arviointi 1 kuukauden sisällä kurssin päättymisestä? 

Palvelut ja tapahtumat

Opiskelijakunta järjestää opiskelijaelämää elävöittäviä tapahtumia, tilaisuuksia ja aktiviteetteja, joiden kautta opiskelijat voivat löytää erilaisia verkostoja ja parhaimmillaan elinikäisiä ihmissuhteita. JAMKO kouluttaa toimijoita ja opiskelijoita erilaisissa yhteiskunnallisista teemoista sekä tarjoaa taloudellista tukea omaehtoiseen opiskelijatoimintaan. Tiesitkö, että JAMKOn jäsenenä voit hakea avustusta opiskelijaprojekteihin? 

Yhteisöllisyys, tuki ja neuvonta

JAMKOn kouluttamat tutorit tukevat opiskelijoiden sosiaalista hyvinvointia ja kiinnittymistä opiskelijayhteisöön, mikä vähentää syrjäytymistä, edistää opiskelun etenemistä sekä vähentää painetta tukipalveluiden piiristä. JAMKOn toimijat ovat opiskelijoiden tukena kiusaamis- tai häirintätapauksissa tai tilanteessa, jossa epäillään syrjintää. JAMKOn aktiivit edistävät opiskelijamyönteisiä käytäntöjä, jotka sujuvoittavat opiskelua ja arkea kampuksilla. Esimerkiksi hiljattain pääsimme vaikuttamaan pysäköintikäytännön muuttumiseen Jamkissa.

Vaikuttaminen

Yksittäisen opiskelijan voi olla hankala saada äänensä kuuluviin, mutta opiskelijakunnan tuella, voit edistää sinulle tärkeitä asioita korkeakoulussa. Opiskelijakunnan kautta voi vaikuttaa myös kunnalliseen päätöksentekoon, sillä teemme yhteistyötä kaupungin ja muiden järjestöjen kanssa. Opiskelijakunnan omaan toimintaan ja siihen, miten ja mitä asioita JAMKO edistää, vaikutat parhaiten tänä syksynä vaalein valittavassa edustajistossa. 

Viime vuosina markkinoille on tullut pelkästään kaupallisia opiskelija-alennuksia tarjoavia yrityksiä, joiden kautta voi hankkia myös opiskelijakortin ilmaiseksi. Näillä toimijoilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä opiskelun, opiskelijakunnan tai korkeakoulujen kanssa. Opiskelijoiden edunvalvontajärjestönä ymmärrämme kuitenkin täysin opiskelijoiden taloudellisen tilanteen ja sen, että valintoja on tehtävä myös pienimmistäkin hankinnoista. Opiskelijakuntaan liittyminen on täysin vapaaehtoista ja eikä opiskelijakortin saaminen ole kiinni siitä. On kuitenkin hyvä puntaroida sitä, millaiset asiat ovat tärkeitä myös pidemmällä tähtäimellä, millaista apua saattaa tarvita ja millaisiin yhteiskunnallisiin arvoihin haluaa vaikuttaa. Osallistumalla opiskelijakunnan toimintaan, vaikka vain jäsenyyden hankkimalla, olet mukana varmistamassa, että työ opiskelijoiden tarpeita vastaavan korkeakouluyhteisön ja opiskelun sujuvuuden hyväksi jatkuu.

Kiitos, että olet mukana.

Anna Tarvainen-Illi
JAMKOn viestinnän ja edunvalvonnan asiantuntija

Selaa kaikkia ajankohtaisia

Ajankohtaista