Menossa kesätöihin? Muista nämä!

Monella onnekkaalla on jo kesätyö taskussa ja joillekkin työ voi olla oman alan ensimmäinen. Vaikka työ ei olisikaan aivan sitä ominta, sitä ei todellakaan kannata vaivata päätänsä, sillä työkokemus alalta kuin alalta näyttää CV:ssä pätevämmältä kuin ammottava aukko. Kesätyö on hyvä mahdollisuus kartuttaa kokemusta työelämästä, työkäytänteistä ja verkostoitua. Niin, siitä palkasta ja tulevaisuudessa siintävästä eläkepussista puhumattakaan. Hoida oma osasi diilistä kunnialla, pidä kiinni oikeuksistasi ja ota huomioon ainakin muutama työsuhteen perusjuttu. Niillä pääset jo pitkälle.

Vaadi kirjallinen työsopimus. Laki ei edellytä sitä ja suullinenkin sopimus on pätevä, mutta tee kirjallinen. Piste. Vaikka duunipaikka ja työnantaja olisivatkin tuttuja, kaikki ei välttämättä mene niinkuin Strömsjössä. Kirjallisella sopparilla sekä työntekijä että työnantaja ovat samalla sivulla siitä, mitä oikeuksia ja velvoitteita kummallakin on. Pidä huoli, että sopimuksesta löytyvät ainakin seuraavat asiat: Työtehtävät ja -paikka, työaika, palkka, mahdollinen koe- ja irtisanomisaika, ja työsuhteen kesto. Jos työ on määräaikainen, tulisi sopimuksesta löytyä myös peruste sille, esimerkiksi sijaisuus. Ota selvää mitä työehtosopimusta työpaikallasi sovelletaan, ja tarkista mm. alasi vähimmäispalkka, ylityö- ja matkakorvaukset.  Lisätietoa alakohtaisista työehtosopimuksista löytyy ammattiliitoista.

Kukaan ei odota, että olet seppä syntyessäsi, vaan sinulle tulee tarjota kunnon perehdytys työpaikan käytänteisiin, välineisiin ja turvallisuuteen. Ei ole mitään niin ahdistavaa, kuin arvailla meneeköhän homma niinkuin pitää ja aiheuttaa tietämättömyyttään suurempaakin hallaa firmalle. Älä kuitenkaan panikoi, sillä työ tekijäänsä opettaa ja jo viikon sisään homma sujuu jo aivan toisella tapaa. Hankkiudu myös pidempään työskennelleiden seuraan vaikka kahvitunnilla ja ammenna heidän hiljaisesta tiedostaan.

Toimita työnantajallesi verokortti mieluiten heti työsuhteen alussa. Jos toimitat verokortin liian myöhään, palkkasi ei juuri kesää tee, sillä työnantaja perii palkastasi 60 pinnaa. Opiskelijana kannattaa muistaa se, että opintorahan määrä tulee ottaa huomioon veroprosentin laskennassa. Jos verokorttiin on tehtävä muutoksia, voit tehdä tarvittavat muutokset verkossa. Lisätietoja.

Työsuhteen päättyessä, pyydä työtodistus tulevaa ajatellen. Se ei välttämättä aina tule kuin Manulle illallinen, vaikka se työntekijän lakisääteinen oikeus onkin. Todistuksessa tulisi vähintään käydä ilmi työsuhteen kesto ja pääasialliset työtehtävät. Työtodistuksessa voidaan arvioida myös työtaitojasi, mutta vain jos erikseen niin toivot. Työsuhteen loppupuolella voi herätä myös siihen, että lyhyestäkin työsuhteesta voi kertyä lomaa. Yleensä työnantaja kuitenkin maksaa kesätyössä kertyneet lomat viimeisessä palkassa. Sovi työnantajan kanssa asiasta työsuhteen alussa tai vähintään tarkista, että lomarahat on huomioitu. Sopivasta paikasta kannattaa aina myös kysyä suosittelija tuleviin koitoksiin.

Kesätöissä ei kannata asennoitua vain siten, että olet siellä vain kääntymässä. Kun näytät olevasi luottamuksen arvoinen ja hoidat hommasi asenteella, lyhytkin pesti voi poikia uusia mahdollisuuksia jatkossa. Selkä suoraksi ja tarmolla päin, hyvin se menee!

Yksityiskohtaisempia vinkkejä ja linkkejä työsuhteen kiemuroista löydät kesäduunari-infosta.

Anna Tarvainen-Illi
Viestintä- ja edunvalvontasihteeri

Edellinen artikkeli

ASP:llä unelmasta totta

Seuraava artikkeli

Mitä tuli luvattua?

Selaa kaikkia blogeja

Blogit