Millainen on sinun viestisi?
Ajatteletko että et ole aktiivinen ja vaikuttava tyyppi? Jäikö vaaleissa taas äänestämättä? Koetko että et vaikuta yhteisiin asioihin? Olet mitä todennäköisimmin väärässä.
Olemme tottuneet ajattelemaan ja meille kerrotaan, että vaikutamme elinpiiriimme aktiivisilla teoilla: äänestämällä, ehdolle asettumalla, nostamalla asioita esille ja puuttumalla tilanteisiin. Tämä on toki aivan totta ja myöskin hyvin suotavaa. Se mitä harvemmin nostetaan esille, on että myös jättämättä jääneet teot ja lausumatta jätetyt sanat ovat vaikuttamista. Jokainen meistä vaikuttaa omalla toiminnallaan jatkuvasti ympärillään olevaan yhteisöön ja yksilöihin.
Tällä hetkellä asiantuntijat jossain analysoivat kuumeisesti kuntavaalien äänestysprosentteja ja tutkivat miksi toisessa kunnassa äänestettiin enemmän kuin toisessa ja miksi nuoriso jälleen kerran äänesti niin vähän. Mitä Kinnulassa tehtiin oikein kun siellä äänestysprosentti nousi lähes 83 prosenttiin ja miksi Kajaanissa alle puolet kuntalaisista äänesti? Näiden prosenttien ja analyysien valossa perustetaan hankkeita, työryhmiä, kampanjoita ja perustellaan suunnitelmia uusien vaalien varalle. Toisin sanoen: jokainen äänestänyt mutta myös äänestämättä jättänyt vaikutti, mahdollisesti hyvinkin paljon, esimerkiksi siihen miten oman kunnan tai koko Suomen resursseja käytetään seuraavina vuosina.
Myös me JAMKOssa analysoimme vuoden mittaan jatkuvasti sitä miten opiskelijat reagoivat – tai jättävät reagoimatta – meidän erilaisiin tapahtumiin, kampanjoihin ja tempauksiin. Kohdistamme tarvittaessa resursseja sinne missä aktiivisuus näyttää tippuvan – hyvänä esimerkkinä Jupinaviikot joiden suunnittelu aloitettiin tänä vuonna jo viime syksynä ja saatiinkin palautemäärät huimaan nousuun kevään palautekyselyssä. Uusia tapahtumia on kehitetty ja vanhoja kuopattu vuosien mittaan runsaasti perustuen kävijämääriin ja palautteisiin.
Osallistumatta jättäminen ei siis tarkoita sitä ettet vaikuttaisi tai antaisi oman äänesi kuulua. Se ei myöskään ole viesti siitä että et halua asioiden muuttuvan. Jos asiat ovat mielestäsi hyvin, se pitää sanoa. Vaikka äänestämällä hyvää työtä tehnyttä valtuutettua tai edaattoria, vastaamalla Jupinaviikoilla kyselyyn että kaikki menee hyvin tai osallistumalla siihen tapahtumaan jota haluaisit järjestettävän jatkossakin. On monia tapoja vaikuttaa, mutta vain vähän sellaisia, joista voit olla varma, että viestisi menee oikein perille. Vaikuttamista ja viestin lähettämistä tekee omalla käytöksellään kokoajan. Tervehtiminen, hymyileminen tai oven avaaminen ovat pieniä tekoja ja eleitä jotka kertovat toisille siitä miten sinä haluat heidät kohdata. Millainen on sinun viestisi muille ihmisille?
Tämä on viimeinen työviikkoni JAMKOssa ennen paussia. Sen jälkeen jään äitiyslomalle opettelemaan uudenlaista arkea ja elämää seuraavan vuoden ajaksi ja sijaisenani on aloittanut tällä viikolla ihana Elina, johon pääsette tutustumaan pian. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet täynnä huikeita oppimiskokemuksia ja kohtaamisia. Olen saanut kolme hallituksellista uusia ystäviä ja kohdata yli 500 mieletöntä, upeaa työtä tekevää tutoria. Aika mieletön duunipaikka.
Ja jos minä voin jättää yhden viestin, olkoon se lainaus suosikkisarjastani SKAMista:
”Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.”
Karoliina
ohjauksen ja hyvinvoinnin asiantuntija