JAMKOn kärjet pohjautuvat JAMKOn, JYYn ja HUMAKOn yhteiseen kunta- ja aluepoliittiseen ohjelmaan 2025-2029. Kärjet on valittu ohjelmasta koskettamaan parhaiten ammattikorkeakoulun opiskelijaa. Kärkiä läpileikkaa kansainvälisyys ja kansainvälisten opiskelijoiden huomiointi. Kärkiä käytetään pohjana vaalivaikuttamiselle ja JAMKOn vaalipaneelin kysymyksille.
Vaalikärjet
Hyvinvointi edellä - jokaiselle opiskelijalle
Opiskelijan fyysinen ja henkinen hyvinvointi on tärkein edellytys laadukkaalle ja sujuvalle opiskelulle, joten terveys- ja liikuntapalveluiden tulee olla yhdenvertaisesti saatavilla kaikille opiskelijoille.
- YTHS:n ja hyvinvointialueen työnjako opiskelijoiden terveydenhuollossa on selvää molemmille osapuolille. Opiskelijat osataan ohjata oikeaan paikkaan, ja hyvinvointialue ei ohjaa opiskelijoita automaattisesti YTHS:lle.
- Matalat varhaiskasvatusmaksut ja varhaiskasvatuspalveluiden joustavat käytänteet mahdollistavat perheellisten opiskelijoiden opintojen sujuvuuden.
- Hyvinvointialue tarjoaa matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita myös opiskelijoille.
- Hyvinvointialue varmistaa, että päivystyksen ja puhelinvastaajan asiointikielenä on mahdollista käyttää myös englantia. Kansainvälisille opiskelijoille varmistetaan laadukas, kohtuuhintainen ja kielelliset tarpeet huomioiva terveydenhuolto.
- Kansainväliset opiskelijat tunnistetaan omana kohderyhmänään kaupungin ja hyvinvointialueen viestinnässä. Kaupunki ja hyvinvointialue kohdentaa viestintäänsä myös kansainvälisiin opiskelijoihin.
- Seksuaaliterveyden palveluihin panostetaan ihmisten moninaisuus huomioiden. Alle 25-vuotiaille sekä kaikille opiskelijoille tarjotaan maksuton ehkäisy. Yksilön toiveet ja tarpeet huomioidaan ehkäisymenetelmää valittaessa.
- Kaupunki sitoutuu uuden yhdenvertaisuussuunnitelman luomiseen ja tuo esille konkreettisia toimia rasismin ja syrjinnän ehkäisemiseen ja niihin puuttumiseen.
- Jyväskylän kaupunki tukee laajasti liikunta-, kulttuuri- ja harrastuspalveluiden kehittämistä ja niiden suuntaamista opiskelijoille. Palvelut ovat opiskelijoille edullisia. Saatavilla on laajasti maksuttomia palveluita.
- Jyväskylän liikunta-, kulttuuri- ja harrastuspalvelut toteutetaan saavutettavasti ja esteettömästi.
Opiskeleijoiden työllistyminen - avain elinvoimaiseen Jyväskylään
Työllistyminen on tärkeä kaupunkiin sitova tekijä. Kaupungin ja hyvinvointialueen tulee vaikuttaa opintojen aikaisten töiden – kuten harjoittelupaikkojen ja kesätöiden – tarjonnan lisäämiseen ja saavutettavuuteen. Työ- ja elinkeinokeinopalveluiden siirtyminen kaupungin vastuulle ei saa heikentää työllisyyspalveluiden saantia Jyväskylässä eikä sen lähikunnissa. Lisäksi kaupungin työllisyyspalveluissa täytyy huomioida erikseen opiskelijoiden ja kansainvälisten osaajien asema työnhakijoina, jos Jyväskylä haluaa olla elinvoimainen tulevaisuudessa.
- Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy:n pääosakkaana Jyväskylän kaupunki edistää aktiivista ja vastuullista omistajuuspolitiikkaa sekä tunnistaa nykyistä paremmin korkeakoulujen merkityksen Keski-Suomen elinkeinoelämälle, elinvoimalle ja houkuttelevuudelle.
- Jyväskylän kaupungista tehdään varteenotettava vaihtoehto kesätyömarkkinoiden ja harjoittelupaikkojen osalta muihin kaupunkeihin verrattuna.
- Jyväskylä-Muuramen työllisyysalue suunnittelee toimintamallin, jossa opiskelijoiden ja kansainvälisten osaajien työelämään siirtyminen olisi helpompaa.
- Kaupunki tukee opiskelijayrittäjyyttä esimerkiksi tarjoamalla aloittaville yrityksille suunnattua tukea.
- Kaupunki tarjoaa etätyötiloja esimerkiksi kirjastoissa.
- Jyväskylän kaupunki aktiivisesti edistää kansainvälisten osaajien integraatiota Keski-Suomeen. Kaupunki edistää kansainvälisten opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia yhteistyössä paikallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa esimerkiksi lisäämällä harjoittelupaikkoja ja opintojen aikaisia työpaikkoja. Kaupunki ei edellytä täydellistä suomen kielen osaamista työtehtävissä, joissa se ei ole välttämätöntä.
Kestävä liikkuminen opiskelijan arjen perustana
Jyväskyläläisistä opiskelijoista suurin osa liikkuu julkisilla liikennevälineillä, pyöräillen ja kävellen. Nämä liikkumismuodot pitää erityisesti huomioida kaupunkisuunnittelussa, jotta liikkuminen kampusten ja asuntojen välillä tapahtuisi mahdollisimman helposti ja ekologisesti.
- Opiskelijat huomioidaan jatkossakin erityisryhmänä joukkoliikenteen lippuhintoja määritettäessä. Opiskelijoiden linja-autolippujen hintoja lasketaan.
- Jyväskylässä linja-autoliikenteen yövuoroja parannetaan erityisesti keskustan ja opiskelija-asuntokeskittymien alueilla tihentämällä myöhään kulkevien linjojen vuorovälejä ja lisäämällä myöhään kulkevia vuoroja.
- Jyväskylän keskusta-alueen saavutettavuutta linja-autolla parannetaan. Linja-autojen aikataulujen suunnittelussa huomioidaan luentojen aikataulut.
- Kaupunkiin rakennetaan kattava pyöräbaanaverkosto. Opiskelijoille tärkeimmät reitit ovat Kortepohja-Seminaarinmäki-Mattilanniemi-Kuokkala, Keskusta-Mattilanniemi (Mäkibaana ja Tietobaana) ja Rajakatu-Tapionkatu-Väinönkatu-keskusta-Lutakko (Poikkibaana).
- Pyöräily keskusta-alueella on helppoa ja kaikille tienkäyttäjille turvallista.
- Jyväskylään kehitetään toimiva kaupunkipyöräjärjestelmä, jossa mahdollisuuksien mukaan käytetään sähköpyöriä. Opiskelijat huomioidaan niiden hinnoissa erityisryhmänä.
- Vuokrattavien sähköpotkulautojen aiheuttamia vaaratilanteita ja muita haittoja vähennetään esimerkiksi säätelemällä ikärajoituksia ja kellonajallisia nopeusrajoituksia sekä järjestämällä potkulaudoille parkkiruutuja ympäri kaupunkia.