Hiljaisuus huutaa, miten vastaan?

On pitkiä päiviä, tehtävät kulkeutuvat koulusta ja työpaikasta usein mukana kotiin. Jos ei konkreettisesti, niin vähintään pieninä stressin palasina. Ajatukset kiertävät kiertämistään, ulkoiset ärsykkeet ja äänet luovat omaa painettaan siihen päälle. Keskittyminen vaikeutuu, eikä yksittäisen ajatuksen kiinnisaanti olekaan niin helppoa. Tämä kokonaisuus on arkea, ainakin minun elämässäni.

Viime aikoina pinnalla on pyörinyt useita aiheita mielenterveyden ja hyvinvoinnin tiimoilta. Itse ainakin olen ottanut nämä aiheet omaan käsittelyyni, ja miettinyt mitä tehdä oman henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi. Erästä koulutehtävää kirjoitellessa palaset loksahtivat sitten paikalleen. Kyseinen tehtävä vaati sitä, että etsin itselleni rauhallisen paikan, jossa annan ajatusteni kulkea, ja pohdin annettua aihetta omasta näkökulmastani. Aihe oli niinkin yksinkertainen, kuin kommunikaatio, jossa kysymyksenä oli muun muassa ’Kuinka paljon omat ajatukseni häiritsevät, kun kuuntelen juttukaveriani?’. En oikeastaan ollut ajatellut asiaa, mutta siinä mietiskellessäni ymmärsin, että ei tässä tehtävässä haeta oikeaa vastausta, vaan annetaan avaimet omiin ajatuksiin. Silloin löysin taas kauan kadoksissa olleen hiljaisuuden ja kuuntelin.

Hiljaisuus on voimakas ääni, jota harvemmin enää kuunnellaan. Harvoin se edes onnistuu, koska ulkoista ääntä on niin paljon, että kaikki muu tukahtuu. Koira haukkuu tai auto kulkee ohi, jopa kellon tikitys tuntuu voimistuvan, kun siihen keskittyy. Hiljaisuus painaa ihan häiritsevällä tasolla, ajatukset eivät olekaan enää omassa hallinnassa. Jostain alitajunnasta pinnalle nousee yhtäkkiä jokin tapahtuma, joka jäi painamaan mieltä vuosia sitten. Mitäs nyt?

Rentoudu. Etsi oma avain ajatusten hallintaan – se voi löytyä yllättävästäkin paikasta. Tärkeää on kuitenkin päästää irti siitä eniten häiritsevästä ajatuksesta ja muistaa, että kaikella on yleensä positiivinen puoli. Siihen keskittyminen auttaa ottamaan kontrollin omasta ajattelusta. Avuksi voi ottaa kysymyksen, jonka vastauksen pohtiminen tukee keskittymistä. Kun ajatukset ovat taas omassa hallinnassa, on helppo keskittyä omaan mieleensä ja löytää tuo voimakas hiljaisuuden huuto. Kun hiljaisuus huutaa, älä vastaa. Kuuntele.

Hiljentyminen ja pysähtyminen kulkevat käsi kädessä oman hyvinvoinnin kanssa. Välillä kannattaa ottaa hetki, hengittää syvään ja kuunnella hiljaisuutta.

Emma Ahonen | Monimuototutoroinnin ja mentoroinnin vastaava

Edellinen artikkeli

Olet tärkeä

Seuraava artikkeli

Mitä se mentorointi oikein on?

Selaa kaikkia blogeja

Blogit