Opinnäytetyö, tuo kammotus ja ihanuus
Kauhua, stressiä, itkua, pelkoa, kunnianhimoa ja ahdistusta. Ei mitään helppoja tunteita ja fiiliksiä ole tässä kesän aikana ollut. Kuten arvata saattaa jo otsikon perusteella niin edesmennyt kesä on ollut opinnäytetyön kulta-aikaa. Tänään on yksi virstanpylväs saavutettu, kaikki opinnäytetyöhön liittyvät kirjat on palautettu. Oi sitä onnea, mikä alkaa pian leviämään kun tajuaa, että koko prosessi alkaa olemaan ohi. Reilu kolme vuotta on uurastettu pitkiä päiviä, luettu paljon kirjoja, kirjoitettu raportteja, juhlittu ja nautittu opiskelijaelämästä.
Opinnäytetyö. Kun omistaa kunnianhimoa ja tavoitteita tulevaisuuteen, ei halua tehdä ihan mitä tahansa, vaikka helpommallakin pääsisi. Opinnäytetyön tekeminen kulkee hyvin luovan työn prosessikaavion mukaisesti. Ja täytyy kyllä kehua, että tunteiden vuoristorata on tullut tutuksi. JAMK tukee opinnäytetyöprosessia kuitenkin todella hyvin, mm. kesällä sain käydä tapaamassa opettajaani ja hakemassa tukea työhön. Lisäksi nyt syksyllä oman opinnäytetyöprosessinsa aloittavat tekevät homman ihan eritavalla, lisää tästä voitte löytää opinto-oppaasta ja opiskelijaintrasta.
Kuvan lähde
Lista kuitenkin vinkeistä, jotka itse huomasin jopa kantapään kautta ja joiden avulla opinnäytetyöstä selviää:
- Aikatauluta! Ilman aikataulua työtä ei tule tehtyä
- Tee työtä siellä missä pystyt keskittymään, itse tein kotona keittiön pöydän äärellä, välillä jumppapallolla istuen ja pesin pyykkiä samalla
- Älä tee, jos ei etene, odota inspiraatiota
- Piirrä käsin kaavioita ja miellekarttoja, auttaa ideoinnissa kun on jumissa
- Käytä värejä, itse värikoodasin kirjojen sivuja post-it lapuilla, punaiset post-it laput kertoivat palvelusta, siniset tutkimuksesta. Ei tarvinnut etsiä kaikkia kirjoja läpi kun etsi tietoa ja oikean kohdan löysi nopeasti. Värejä voi käyttää myös piirroksissa.
- Pidä taukoa kirjoittamisesta, ei tunteja vaan päiviä. Auttaa selkiyttämään ajatusta
- Pyydä apua opettajilta
- Tutki muiden oppareita (JAMKista), varsinkin jos tiedät niiden arvosanan. Auttaa vertailemaan omaa työtä arviointikriteereihin ja omaan tavoitteeseesi.
- Syö ja juo, eväät on parasta. Ylioppilaskirjoituksissakin parasta oli suunnitella eväät, joten miksi sitä ei tekisi myös nyt?! Jos et malta keskeyttää työskentelyä ruokailun ajaksi, varaa viereen jotain naposteltavaa
- Jaa tuskasi ja stressisi jollekin, ulkopuoliselta (kaveri, poikaystävä, tyttöystävä, äiti, mummo, sellainen joka ei tunne aihealuetta) saa hyviä vinkkejä ja isot murheet muuttuvat minimaalisiksi.
- Lue JAMKin oppariblogia jo ennen kirjoittamista, niin ei tarvitse korjailla virheitä jälkikäteen
Vinkit on luotu omalla kokemuksella ja kaikille ne eivät sovi. Itse saatoin unohtaa ruokailla, napostelin jotain pientä ohi mennen kun tyhjäsin pyykkikoneen mutta esimerkiksi lounaaksi varaamani salaatti jäi jääkaappiin. Koululla tekemisestä ei olisi tullut mitään, paitsi lauantaiaamuna kun siellä ei ollut ketään. Vanha kansa sanoo, että lopussa kiitos seisoo ja sitä hetkeä odottaen. Vielä on kuitenkin harjoitteluraportti, loput palautukset, kypsyysnäyte ja valmistumiseen liittyviä juttuja.
Ja ainiin, JAMK uudisti jo opinnäytetyön kansilehden ja kuvailulehdet uudistuvat syyskuussa!
Tsemppiä oppariprosessin kanssa työskenteleville!
Iina
JAMKOn hallituksen varapuheenjohtaja