Vaikuttamisesta opiskelijana
Edunvalvonta ja järjestötoiminta. Nämä kaksi sanaa tuovat varmasti monelle kanssaopiskelijalle mieleen tylsiä asioita, kuten kokouksia ja myös sen mielikuvan, että niillä ei loppujen lopuksi ole mitään merkitystä tai väliä opiskelijan omassa arjessa opintojen aikana. Niin minäkin luulin ennen, ja voin onneksi sanoa, että olin todella väärässä.
Ennen kuin paneudun aihepiiriin tarkemmin ja siihen miksi edunvalvonta on tärkeää meille opiskelijoille, lienee hyvä raottaa omaa historiaani ja kuka oikein olen. Olen Aleksi Huttunen, 22 vuotta ja toisen vuoden Nursing-opiskelija, joka toimii tällä hetkellä JAMKO:n hallituksen koulutuspoliittisena vastaavana. Kaikki sai alkunsa oikeastaan siitä, että lähdin mukaan tutoriksi noin vuosi sitten ja tutustuin sitä kautta sekä JAMKO:n, että myös koulutusalajärjestöjen (KAJ) toimintaan tarkemmin. Siinä silloin jonkinlainen kipinä syttyi ja päätin hakea toimintaan mukaan ja kappas vain, loppujen lopuksi edustajistoon pääsyn jälkeen päädyinkin tähän tilanteeseen missä nyt ollaan 😀
Ennen tutorina toimimista en oikein tiennyt miten voisin vaikuttaa koulun asioihin ja se tuntuikin myös siltä, ettei niihin oikeastaan voinut ja että se olisi liian vaikeaa ja aikaavievää. Tutorina toimimisessa kuitenkin huomasin sen, kuinka JAMKO:n ja KAJ:ten toiminta on loppujen lopuksi matalan kynnyksen toimintaa, johon on helppo lähteä mukaan. Siinä pääsee vaikuttamaan yllättävänkin moniin asioihin, jos niin itse haluaa. Järjestötoiminnassa pääsee myös tutustumaan mahtaviin ihmisiin ympäri koulutusalojen. Huhujen mukaan järjestötoiminta myös näyttää hyvältä cv:ssä valmistumisen jälkeen töitä hakiessa 😉
Edunvalvonta taas on oikeastaan toimintaa, jota ei paljoakaan tule huomattua arkipäiväisessä koulunkäynnissä. Tosiasiassa edunvalvontaa tapahtuu koko ajan ja siitä vastaa JAMKOn lisäksi myös KAJ:t. Edunvalvonnalla saadaan turvattua opiskelijoille tärkeitä aiheita ja pidettyä myös opiskelijoiden puolia opintoihin liittyen. Edunvalvonnalla saadaan parhaimmillaan parannettua opetusta ja opiskelijoiden viihtyvyyttä, sekä säilytettyä asioita jotka opiskelijat kokevat hyväksi. Hyvä esimerkki tähän liittyen ovat vuosittain ja ensi viikolla alkavat JAMKO:n ja JAMK:n yhdessä toteuttamat Jupinaviikot, joilla kerätään palautetta opintoihin liittyen. Sitä kautta opiskelijalla on hyvä kertoa mitkä asiat koulussamme ovat hyvin ja mitkä ovat huonosti. Opiskelijoiden antama palaute on erittäin hyödyllistä parannettaessa toimintaa.
On ollut ilahduttavaa huomata nyt noin 3 kuukautta kestäneen pestini aikana se, että meitä opiskelijoita oikeasti kuunnellaan todella paljon JAMKO:n kautta ja että JAMKO:n kautta meillä isona opiskelijayhteisönä on yhdessä mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Opiskelijoiden mielipiteet esimerkiksi kieliopinnoista on otettu huomioon tulevassa kieliopintojen muutoksessa, Jupinaviikkojen palautteesta Rajakadulle hommattiin ensimmäiset ergonomiapöydät ja Rajakadun ruokalaan saatiin käsidesit pahimpaan influenssa-aikaan yhdellä sähköpostilla.
Suosittelen jokaista ainakin tutustumaan, ellei jopa osallistumaan JAMKO:n ja KAJ:ten toimintaan. Tehdään yhdessä meidän opiskelijoiden elämästä helpompaa ja mukavempaa!
-Aleksi Huttunen, Koulutuspolitiikka