Vielä ehdit hakea edustajistoon

Heipähei!

 

Syksyn ruska saapuu hiljalleen ja JAMKOssa on jälleen vaalit käynnissä; nimittäin edustajistovaalit. Monelle opiskelijalle sana edustajisto saattaa kuulostaa kaukaiselta ja korkealuontoiselta käsitteeltä. Tästä syystä aion seuraavaksi valottaa mitä se tahtoo sanoa

Edustajisto on JAMKOn ylin päättävä taho, eli se päättää JAMKOn suuret ja keskeiset linjat. Esimerkkeinä voin sanoa niinkin arkisia asioita, kuten JAMKOn jäsenmaksun suuruuden ja sen mihin JAMKOn rahoja käytetään. Niin kuin moni on huomannutkin, JAMKO Cafeen ilme on uudistunut ja sen on mahdollistanut istuva edustajisto päätöksellään. Edustajisto valitsee myös työryhmäedustajia esimerkiksi opiskelijaedustajan ravintolatoimikuntiin. Kuten huomaatte hyvin tavallisia ja arkisia asioita. Kuitenkin sellaisia päätöksiä, jotka palvelevat JAMKin opiskelijoita ja JAMKOn jäseniä.

Seuraavaksi saattaa herätä mietintö ketkä näitä päätöksiä tekee. Onko henkilöillä, jotka ovat valittu edustajistoon vankka kokemus päätöksenteosta? Tähän voin vastata hyvin yksinkertaisesti, ettei monellakaan edaattorilla ole minkäänlaista päättäjä taustaa, vaan he ovat aivan tavallisia opiskelijoita. Jo edelliset esimerkit osoittavat että päätökset ovat hyvin arkisia ja käytännönläheisiä, eikä niiden parissa toimimiseen tarvitse mitään vankkaa päätöksentekotaustaa. Jos kokoustaminen mietityttää, voin tähän sanoa, että kokoukset ovat loppupelissä yllättävän rentoja tilaisuuksia.  Kokouskäytänteitäkään ei tarvitse empiä, sillä nekin opetetaan heti vuoden alussa.

Mitenkäs vaalit, miten siihen tulee panostaa? Vaaleihin voin vastata, että vaalityö ja kampanjointi on ihan henkilöstä itsestä kiinni. Joku tykkää käyttää aikaa somemarkkinointiin, toinen taas perinteisemmin jakaen omia vaalilipukkeitaan. Jollekin riittää, että on vaaleissa ehdolla, kertoo siitä kavereilleen ja tämän perusteella saa ääniä. Yleisellä tasolla vaaleista voi sanoa, että ne ovat matalan kynnyksen vaalit.

Viimeinen kysymys: Viekö edarityö paljon aikaa? Edustajistotyöhön kuuluu päätöksenteko ja päätösten toimeenpanon valvominen, ei siis päätösten toteuttaminen, sillä sen saran hoitaa JAMKOn hallitus ja työntekijät. Jo tämä kertoo ettei työ edustajistossa vie tuhottomasti aikaa. Kokouksia on muutama vuodessa ja asiat, jota tullaan käsittelemään, lähetetään edaattoreille hyvissä ajoin. Jos miettii ajankäyttöä suhteessa siihen mitä oppii, kannattaa ehdottomasti hakea. Työssä pääsee myös jyvälle jo äsken mainitsemistani kokouskäytänteistä ja oppii, miten päätöksenteko etenee. Kyseisestä työstä on varmasti hyötyä myöhäisemmässä työelämässä, ja opittuja taitoja voi tulevaisuudessa soveltaa vaikkapa taloyhtiön kokouksessa.

Lisätietoa vaaleihin liittyen saat meidän nettisivulta www.jamko.fi/vaalit. Tarkempia kysymyksiä voit kohdistaa vaalien järjestäjätaholle keskusvaalilautakunta@jamko.fi.

Ja sittenpä ei muuta kuin asettumaan ehdolle!

 

Roni Sorsa

Edustajiston puheenjohtaja

epj@jamko.fi

Selaa kaikkia blogeja

Blogit