Yhdessä turvallisesti kevääseen
Tervetuloa kampuksille uusi ja jatkava opiskelija! Opintonsa tammikuussa aloittaneet ovatkin jo päässeet hieman tutustumaan kampuksiinsa ja opintoihinsa. Onnittelut vielä kerran uudesta opiskelupaikasta!
Opiskelijoilla saattaa olla huoli tulevasta– energiakriisi, elinkustannusten nousu ja edelleen jatkuva Ukrainan sota. Jotain taloudellista helpotusta opiskelijoille on luvassa, nimittäin opiskelija-aterian hinta laski 1.1.2023 2,95 euroon, opintotuen tulorajat nousee viidenneksen ja opintorahaan tulee pieni korotus 1.8. Myös yleisessä asumistuessa hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärä sekä toimeentulotuki nousee jonkin verran. Lue lisää täältä: Muutoksia Kelan etuuksiin vuonna 2023
Näkymättömänä huolena voi olla huoli kiusatuksi tulemisesta tai jaksamisen pulmat. Vuonna 2021 toteutetussa Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointitutkimuksessa havaittiin, että psyykkinen oireilu, masennus ja ahdistuneisuus, oli yleisempää opiskelijoilla, kuin muulla väestöllä. Jamkissa toimii Hyvinvoinnin Perään-tiimi (HYPE), jonka tarkoituksena on opiskelijoiden hyvinvoinnin lisääminen, mutta myös yksilöllistä tukea saa muun muassa opintopsykologeilta ja oppilaitospapilta. Lue lisää täältä.
Kiusaaminen on korkeakoulussa hyvin yleistä vaikka monet ajattelevatkin sen jääneen alempien koulutusasteiden haasteeksi. Vuonna 2021 tehdyn Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan keskimäärin 7 % opiskelijoista on kokenut kiusaamista opiskelijoiden taholta satunnaisesti tai usein korkeakoulussa. Korkeakoulussa kiusaaminen ilmenee usein toisen opintojen vähättelynä tai nolaamisena, ulkopuolelle jättämisenä tai henkilökohtaisten ominaisuuksien pilkkaamisena. Kiusatuksi tulemisen kokemus on aina subjektiivista, emmekä voi ikinä tietää toisen ihmisen taustoja tai ajatuksia. Onkin tärkeää muistaa, että emme voi olettaa toisen kokemuksia ja itsestä hauska juttu voikin tuntua toisesta opiskelijasta loukkaavalta ja pahalta. Kiusaamisen kokemuksista voit ottaa yhteyttä esimerkiksi koulutusalajärjestösi häirintäyhdyshenkilöihin tai JAMKOn häirintäyhdyshenkilöön. Lisätietoa löydät täältä.
Lomalta palaaminen tai uuteen korkeakouluun astuminen voi tuoda mukanaan myös pelkoa yksin jäämisestä. Yksinäisyys on asia, joka koskettaa monia. On kuitenkin tärkeä muistaa, että yksin ei tarvitse jäädä. HYPE-tiimin avun lisäksi apua yksinäisyyteen voi saada mm. vertaistukiryhmistä. Nyyti Ry ja HelsinkiMissio järjestävät yhdessä Yksinäisyys mielessä -vertaisryhmiä. Ryhmissä on luottamuksellinen ja turvallinen ympäristö, jossa yhdessä yksinäisyystyön asiantuntijan kanssa etsitään tietä muutokseen ja opetellaan tutkimaan omia ajatus- ja toimintamalleja sekä yksinäisyyden herättämiä tunteita. Opiskelijana sinulla on mahdollisuus kääntyä myös YHTS:n puoleen.
Kevät alkaa täyttymään tapahtumista ja vauhdikkaista iltamenoista. Toivomme, että jokainen opiskelija pitää huolta toisista, eikä jätä ketään yksin. Syksyn aikana LAB-ammattikorkeakoulussa opiskelijat ovat nostaneet esille kokemiaan huumaustapauksia erinäisissä opiskelijatapahtumissa. JAMKOn toimijoiden tietoon ei ole tullut tapauksia, mutta se ei kuitenkaan poista sitä, etteikö näitäkin Jyväskylän yöelämässä tapahtuisi. Jotta osaamme jokainen pitää huolta itsestämme ja toisistamme, on hyvä tunnistaa huumauksen merkit ja tietää mistä apua on saatavilla. Löydät lisätietoa kuinka toimia tästä YLE:n artikkelista.
Muistetaan tänä vuonna olla ystävällisiä toisillemme ja puuttua kiusaamiseen ja epäasialliseen kohteluun mikäli sellaista havaitsemme. JAMKO ja sen toimijat ovat täällä sinua varten!
Tavataan kampuksilla, tapahtumissa ja verkossa!